LSA SYMPOSIUM 2024

Info Dagvoorzitter en sprekers

Een korte introductie van de dagvoorzitter en de sprekers en hun onderwerp.

Prof. Mr. T. (Ton) Hartlief

Dagvoorzitter

Prof. Mr. T. (Ton) Hartlief, advocaat-generaal bij de Hoge Raad en hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Maastricht.
Ton Hartlief is hoogleraar privaatrecht aan de UM sinds 2001 en is voordien onder meer als hoogleraar burgerlijk recht aan de Universiteit Leiden verbonden geweest. Vanaf 2016 is zijn primaire functie die van Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden. In verband daarmee is de omvang van zijn aanstelling aan de UM beperkt. Dat geldt ook voor zijn onderwijsactiviteiten. Daarvan ligt het zwaartepunt in de masterfase bij het blok Onrechtmatige Daad en Schadevergoeding.
In 1994 promoveerde hij op een proefschrift over ontbinding wegens wanprestatie. Zijn belangstelling gaat uit naar het terrein van het vermogensrecht in het algemeen en dan het aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht in het bijzonder. Hij is onder meer lid van de redactie van het Nederlands Juristenblad.

 

Download hier de hand-out van de presentatie

A.P.J.M. (Alex) van Hooff

Directeur Burgers Zoo

Alex van Hooff groeide op in Burgers’ Zoo in Arnhem, waar zijn ouders directeur waren. Van Hooff studeerde Internationale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na het overlijden van zijn vader Antoon van Hooff in 2004, werd hij aangesteld als directeur van de dierentuin. Net als zijn vader wil Van Hooff vernieuwen. Onder zijn leiding werden diverse grote vernieuwingsprojecten opgezet. In 2007 werd het Safari Meeting Center geopend en in 2008 het Burgers’ Rimba. In 2012 bouwde Van Hooff een overdekte speeltuin en restaurant in de vorm van een Zuid- en Midden-Amerikaans jungledorp. In 2013 mag Van Hooff zijn familiebedrijf Koninklijk noemen, vanwege het 100-jarig bestaan van het park. In juli 2017 werd de ecodisplay Burgers’ Mangrove in het park geopend, een nabootsing van een natuurgebied in Belize dat de familie Van Hooff, samen met de Zwitserse Vlindertuin Papiliorama, al ruim dertig jaar beheert.

Van Hooff vervult naast zijn directeurschap talloze nevenfuncties. Hij is onder andere bestuurslid van de stichtingen Future for Nature, International Tropical Conservation Foundation en van de Federatie Internationale Natuurbescherming.

Prof. mr. dr. A. (Arvin) Kolder

Advocaat bij Kolder Advocatuur en bijzonder hoogleraar Personenschade aan de Rijksuniversiteit Groningen

Prof. mr. dr. A. (Arvin) Kolder, advocaat bij Kolder Advocatuur en bijzonder hoogleraar Personenschade aan de Rijksuniversiteit Groningen. Arvin is gespecialiseerd in het aansprakelijkheids-, schadevergoedings- en verzekeringsrecht, met een bijzondere focus op personenschade. Naast zijn werk als advocaat en hoogleraar is Arvin hoofdredacteur van het Handboek Personenschade, hoofdredacteur van het tijdschrift Aansprakelijkheid, Verzekering & Schade (AV&S) en lid van de redactie van het Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade (TVP).

Titel: 35 jaar aansprakelijkheid voor dieren

Ondertitel: In galop langs de eigenaardigheden van art. 6:179 BW

Bulletpoints:
– eigen energie en onberekenbaar gedrag
– de tenzij-clausule
– eigen schuld
– de aansprakelijke persoon

 

Download hier de hand-out van de presentatie

Prof.mr. S.D. (Siewert) Lindenbergh

Hoogleraar privaatrecht Erasmus School of Law, advocaat-generaal bij de Hoge Raad

mr. M.R. (Marnix) Hebly

Universitair hoofddocent privaatrecht Erasmus School of Law

Prof.mr. S.D. (Siewert) Lindenbergh (hoogleraar privaatrecht Erasmus School of Law, advocaat-generaal bij de Hoge Raad) en mr. M.R. (Marnix) Hebly (universitair hoofddocent privaatrecht Erasmus School of Law)

Titel: De koe bij de horens vatten: naar een Rotterdamse smartengeldschaal!

Bulletpoints:
– noodzaak tot ordening van smartengeldbedragen
– Engeland als bron van inspiratie
– opdracht, aanpak en tijdpad

 

Download hier de hand-out van de presentatie

Mr. J. (Jaap) Sap

Raadsheer in het hof Arnhem-Leeuwarden

Mr. J. (Jaap) Sap is raadsheer in het hof Arnhem-Leeuwarden. Hij is al decennia actief op het terrein van de letselschade; eerst als advocaat en later als rechter. Hij publiceert ook met regelmaat op dit terrein. Hij combineert zijn werk als raadsheer met verschillende nevenfuncties, waaronder voorzitterschappen van een aantal adviescommissies. Daarnaast is hij plaatsvervangend voorzitter van een Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle, auteur van enige hoofdstukken van het Handboek Schaderegeling Motorrijtuigen en redacteur van Verkeersrecht. In het verleden maakte hij deel uit van de Denktank Overlijdensschade.

Titel: Een luis in de pels: de doodlopende weg van de rechtspraak bij letselschades: op zoek naar een alternatief

Download hier de hand-out van de presentatie

Arjan Postma

Boswachter, televisiepersoonlijkheid en schrijver van natuurboeken

Arjan Postma is boswachter, televisie-persoonlijkheid en schrijver van natuurboeken. Van zijn hand verschenen Buiten! (2014), Buiten met je hond (2015), Buiten gebeurt het (2016) en Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen (2020).

Postma studeerde geschiedenis, maar vanwege zijn passie voor de natuur koos hij voor een bestaan als boswachter. Jarenlang werkte hij voor Landschap Noord-Holland. Gaandeweg groeide zijn onvrede over de hoeveelheid kantoorwerk die bij zijn baan hoorde. Hij besloot verder te gaan als freelance boswachter om vooral educatieve taken te gaan vervullen. Ook ontwikkelde hij zich steeds meer als tv-persoonlijkheid.

Postma zat als vaste gast regelmatig aan tafel bij RTL Late Night, de talkshow van Humberto Tan. Van 2014 tot en met 2020 was Postma te zien als medepresentator van de RTL 4-natuurquiz Het zijn net mensen, waarin hij als commentaarstem en sidekick uitleg gaf bij de antwoorden. In het voorjaar van 2014 was Postma als deskundige betrokken bij de tv-serie Lang Leve de Lente van de EO. Daarvoor was hij meerdere malen te gast in de reeks De natuur draait door in De Wereld Draait Door. Ook deed hij in het eerste seizoen van het programma Dream School mee als docent biologie. Hij deed in de winter van 2018 mee aan De Slimste Mens. Daar was hij zeven keer te gast en werd 4 keer Slimste van de Dag. daarmee kwam hij in de Finale, daar werd hij derde. In 2023 was Postma te zien als secret singer in het programma Secret Duets.

Mondo Leone

Filmmaker, muzikant maar vooral geboren verteller

Mondo Leone, Filmmaker, muzikant, maar vooral geboren verteller Leon Giesen kan als geen ander stilstaan bij zaken waar de meeste mensen, op het eerste gezicht totaal terecht, straal aan voorbij lopen. Hij daarentegen gaat op onderzoek en ontdekt de wonderlijkste dingen. Die deelt hij weer in Mondo Leone (De Wereld van Leon). Een even vanzelfsprekende als unieke combinatie van film, muziek en natuurlijk verhaal.